«   2024    »
«   Május   »
H K Sz Cs P Sz V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Nevünk eredete - A Regények

A sorozat írója és rendezője László Endre. A Szíriusz és az ibibik valamint a Szíriusz és a robot című történeteket László Endre halála után Erőss Ágota egészítette ki. A sorozat a 10-15 éves korosztályt célozta meg, szellemesen keveredett benne az ismeretterjesztő szándék a kalanddal és a tudományos-fantasztikus elemekkel.
A 13 történetből - átdolgozva - hatot kiadtak könyvformában is.

A történetek a 2480-as években játszódnak a Holdon. Szíriusz kapitányon kívül három, a történetek kezdetén 14-15 éves kamasz a főszereplő: a francia származású Pierre Renard, a magyar Kocsis Berci és a félig finn származású Rita (a könyvekben Liuna) Steff. A második történettől egy 10 éves spanyol kisfiú, Pinton Casteiro is csatlakozik a csapathoz, aminek további állandó tagja Szíriusz kapitány házvezetőnője, Leonida néni, valamint egy Csibész nevű műpuli. Mindannyian Hold Állam lakosai, a Luna kupolavárosban laknak, és legjobb barátjuk a 100 éves nyugalmazott űrhajós-orvos kapitány, Viktor Szíriusz. A történetek során mindig valamilyen rejtélybe, megoldandó problémába botlanak, amik kihatnak az egész Földre.
A csapat természetesen mindig megoldja az ügyet, ezzel megmentve a Földet és annak lakosságát egy őrült tudós cselszövéseitől, esetleg felfedeznek egy eddig nem ismert embercsoportot, vagy éppen elsőként veszik föl a kapcsolatot földönkívüli lényekkel.

Szíriusz kapitány színre lép

A 25. században a Hold a Föld egyik állama, ahol kupolavárosokban élnek az emberek.
Ide érkezik barátjához, Pierre-hez látogatóba Kovács Berci, egy magyar kamaszfiú.
Hamarosan jó barátságba keverednek Rita Steffel. Hamarosan kiderül, hogy az az Antonio Sao-Felipe nevű mérnök, aki Bercivel együtt érkezett a Holdra nem tisztességes ember, és elkezdenek nyomozni utána. A nyomozást nagyban segíti Berci kutyája, Csibész, valamint közös barátjuk, a 100 éves Viktor Szíriusz kapitány.
Sao Felipe mérnökről kiderül, hogy veszélyesebb, mint gondolták, és képes arra, hogy találmányával akár az egész Holdat elpusztítsa. A kapitány és a gyerekek feladata, hogy megmentsék nem csak a Holdat, de három tragikus sorsú ember életét is.

Szíriusz kapitány veszélyben

Szíriusz kapitány egy napon furcsán kezd el viselkedni, ami szemet szúr közvetlen környezetének és a gyerekeknek is, ezért elkezdenek nyomozni.

Szíriusz kapitány és Corinta

Szíriusz kapitány egykori szerelme, Corinta Moreno a Holdra érkezik, azonban ottlétét már a kezdet kezdetétől furcsaságok kísérik. Látszólag nem öregszik, lakatlan hotelszobákban kutat, és nagyon érdekli némely tárgy a kapitány múltjából.
A gyerekek nyomozása során fény derül a kapitány, Corinta és egykori professzoruk szerelmi háromszögére is, de a végső titok ennél is sötétebb.

Szíriusz és a rettenetes vendég

A történetben egy Barbara nevű meteorit közelít a Földhöz, az ütközés látszólag elkerülhetetlen. Az egyetlen megoldás egy csillaghajóval leszállni rá, és nukleáris rakétákkal letéríteni pályájáról. A csillaghajón azonban olyan emberek is utaznak, akik nem a Barbara meteoritot, hanem Hold Államot akarják elpusztítani.

Szíriusz és az emberke

Pinton Casteiro és három iskolatársa eltűnik, ezért a kapitány és a gyerekek nyomozni kezdenek utána. A nyomozás során létrejön az első kapcsolatfelvétel egy idegen fajjal.

Szíriusz kapitány és Leonida néni

Ezúttal Leonida néni tűnik el, és újabb kapcsolatteremtés történik idegen lényekkel, de ezúttal az idegen lények bolygóját is meg kell menteni.